SDKÚ-DS navrhuje zmeny v Zákonníku práce

28.04.2013 Bratislava

Bratislava 28. apríla (TASR) – Opozičná SDKÚ-DS chce upraviť Zákonník práce. Navrhuje niekoľko opatrení ako napríklad možnosť reťazenia pracovných zmlúv na tri roky, zrovnoprávnenie zamestnaneckých rád s odbormi a pre samotné odbory potrebu konkrétnejšie preukazovať svoju reprezentatívnosť. A tiež aj flexibilnejšie možnosti dohadovania práce nadčas. Tieto návrhy predložila do Národnej rady (NR) SR trojica poslancov strany Ivan Štefanec, Pavol Frešo a Ľudovít Kaník v novele Zákonníka práce.

"Dôvodom predloženia návrhu zákona je reakcia na kritickú situáciu vo vývoji zamestnanosti na Slovensku, ktorá vznikla hlavne v dôsledku prijatia zmien v Zákonníku práce predchádzajúcou novelizáciou zákona," opísali poslanci v návrhu. Novelou by sa mal parlament zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začína 14. mája.

Uvedením týchto opatrení do praxe SDKÚ-DS očakáva zvýšenie tvorby nových pracovných miest a celkovej zamestnanosti. "V čase hospodárskej krízy je nutné upravovať podmienky na zamestnávanie tak, aby sme nevytvárali umelé bariéry pre zamestnávanie nových ľudí alebo udržiavanie už existujúcich pracovných miest," odôvodnili poslanci.
 

Vyberte región